Over onsSAR Nederland is een non-profit organisatie onder leiding van Houwina Postma.


Het doel van de organisatie is om vermiste personen op te sporen.Dit gebeurt middels een professioneel team op het water en /of land.

We zijn erg trots op onze sonarboten, welke de meest geavanceerde apparatuur aan boord hebben om objecten onder water op te sporen, we hebben naast de sonarboten óók professionele duikers in ons team.


Vanwege het groot aantal vrijwilligers die in allerlei omstandigheden belangeloos ingezet kunnen worden is onze volharding groot. Wij werken puur vanuit ons hart.


Door de ervaringen die we hebben opgedaan met verschillende zoektochten naar vermisten zijn wij super gemotiveerd om de onzekerheden weg te nemen, want het zal je kind, huisgenoot of familielid maar zijn die niet meer thuiskomt.


SAR Nederland helpt met het zoeken naar vermisten in samenwerking met politie en de diverse hulpinstanties.


Onze inzetten gaan altijd in samenwerking met een woordvoerder van de politie en/of familie, de politie is hier altijd leidend in en we zijn erg blij met de goede samenwerking.

HOE SAR NEDERLAND ONTSTOND

Op 1 december 2017 staat de wereld even stil als ik hoor dat mijn nicht Ansje haar zoon Remon Bruinsma uit de Westereen niet is thuisgekomen en dat de vermissing van hem zorgwekkend is.

Ik twijfel geen moment en na telefonisch overleg ga ik met een aantal familieleden waaronder Alex, de tweelingbroer van Remon) en vrienden, op zoek naar deze jongen die na een avondje stappen in Leeuwarden vermist is geraakt.

 

Er volgen vier lange weken zoeken, en nog eens zoeken. Kleddernat van de regen lopen we iedere dag langs het water van de Prinsentuin. Ieder stukje wordt minuscuul afgezocht, langs de woonboten, door de binnenstad, met honden ect.

 

Op een gegeven moment kom ik Angelique Runhart tegen, die even later samen met mij de coördinatie van veel vrijwilligers op zich heeft genomen. Het aantal vrijwilligers groeit per dag en soms staan er meer dan honderd mensen klaar om naar Remon te zoeken. Vooral voor Ansje en familie is het iedere dag weer een emotioneel moment dat zoveel mensen bereid zijn om te helpen.

 

Speurhonden vinden op een gegeven moment een spoor van Remon en hoopvol wordt de politie verwittigd om te gaan kijken in een gebouw, de oude joodse school. Helaas blijkt dat hij daar hoogstwaarschijnlijk wel in de nacht van de vermissing op een trap heeft gezeten.

Echter gaat steeds het spoor dan weer terug naar het water van de Prinsentuin in Leeuwarden en wordt er op die plek wederom intensief gezocht.

 

Helderzienden die Ansje hebben benaderd geven verschillende locaties aan waar ze iets voelen en, ondanks dat ik hier sceptisch insta, zijn we daar toch gaan kijken. Honderden mensen lopen mee en de chaos wordt groot, vrouwen op naaldhaken met panty’s en kinderwagens, sommige met kleine peuters op de rug, anderen hebben honden mee die volgens hun ook kunnen speuren ……….. Al heel snel wordt het een drama, iedereen loopt door elkaar en begeven zich op terreinen waar ze niet mogen komen. Wij staan al heel snel met de handen in het haar, er wordt niet meer geluisterd en er ontstaat alleen nog maar ruis en chaos.

 

 

Dit heeft ons doen besluiten om met een kleiner aantal vrijwilligers, waaronder een aantal hondengeleiders en een tweetal militairen zelf weer de regie in handen te nemen.

Verschillende gebieden werden er afgezocht en als er niets gevonden werd konden we die weer uitsluiten.

Zelfs met de kerstdagen liepen we in de kou en met kleddernatte kleding te zoeken, we hadden maar een doel, en dat was Remon vinden.

 

En dan komt maandag 1 januari een telefoontje dat ik naar de Prinsentuin moet komen omdat ze Remon hebben gevonden, mijn hart bonkt als een gek wanneer ik in de auto stap en daar naartoe rijdt.

De politie en brandweer is er al en het staat er al zwart van de mensen, veel mensen die hebben meegezocht en meegeleefd staan er te huilen.

Angelique, Frank en ik staan hand en hand te kijken hoe een duikteam Remon uit het water haalt, bij ons vloeien de tranen ook, alle spanningen komen eruit!  Een teamlid van ons een ervaren brandweerduiker, Bert Kesimaat, heeft dienst en moet Remon uit het water halen. Dit is voor iedereen een doomscenario, de werkelijkheid ook, maar er is nu de duidelijkheid!

 

 

De stille tocht die Frank, Angelique en ik hebben georganiseerd in de Prinsentuin is iets om nooit weer te vergeten! Meer dan 15.000 mensen liepen mee en het moment waarom de muziek speelde “afscheid nemen bestaat niet” en iedereen zijn cameraverlichting aan deed bij het water, dat zijn de momenten die altijd bij je blijven!

En dan komt het moment dat je het moet afsluiten en verder moet gaan. Bij mij bleef deze chaotische zoekactie echter diep in het geheugen, de chaos die er was ontstaan, geen begeleiding van politie of welke instantie dan ook!

 

Ik kreeg het idee om een eigen zoekteam te beginnen en ben er dag en nacht mee bezig geweest, zat tot diep in de nacht achter mijn computer alles uit te werken. Vrienden en oude teamleden waren erg sceptisch over mijn idee en lachten mij uit. Ik heb nogal wat “drap” over mij heen gekregen, maar was ervan overtuigd dat me dit ging lukken.

De gesprekken met politie Leeuwarden waren erg positief, ze gaven toe dat er met de zoektocht van Remon fouten waren gemaakt naar de burgers, vooral tijdens het zoeken en dat dit inderdaad heel anders moest.

Ik kreeg van deze Eenheid fiat om door te gaan!!

 

Al snel ontstond de naam “Rescue Team Friesland” en daarmee ging ik naar de notaris en de KVK.

Ik had al heel snel een team met een tweetal sonarboten en een duikteam en later werd dit uitgebreid met linielopers en hondengeleiders.

 

De opening was speciaal, de familie van Remon heeft de sonarboot gedoopt door de vlag eraf te trekken, er was veel pers bij aanwezig en dit was het moment dat we officieel inzetbaar waren.

 

Nu een aantal jaren later, met een andere naam van het team, is mijn droom redelijk goed uitgekomen. We hebben met ons team al vele inzetten gedaan, er is een mooi contact ontstaan bij verschillende hulpverleningsinstanties en politie, we worden steeds vaker gevraagd zoekacties te assisteren.

 

We komen nu aardig uit de kinderschoenen en sinds mijn partner zich ook intensief bemoeit met de SAR klimmen we steeds hoger op de ladder.

Roel en ik staan samen aan het hoofd van dit team, gesteund door een aantal bestuursleden en nu willen we er keihard voor werken om straks een gecertificeerd team te worden die we kunnen aanbieden bij de Overheid

(Hier kom ik later op terug).

 

We hebben nu een team met veel expertise aan boord en als ik zie en hoor hoe het bij andere teams gaat, ben ik best tevreden over onze samenhorigheid en hoe we met elkaar omgaan.

Respect voor elkaar staat bij ons hoog in het vaandel, en ondanks dat we het soms niet eens zijn met elkaar, zijn we wel een team dit op 1 lijn staat.

 

Nu Ronald Prigge aanbood om een badge voor ons te ontwerpen, kwam Roel met het idee om het ontstaan van dit team erin te verwerken, een eerbetoon aan het begin en aan Remon.

Daarom staat er een duiker in, dit symboliseert het moment waarop dit team is ontstaan, een emotionele herinnering waarom ik op dit idee kwam en het tragische einde van een jong leven.

Roel plaatste de badge op de app om jullie te laten zien hoe speciaal hij is geworden en hoe trots we zijn dat Ronald zoiets speciaals voor ons heeft kunnen maken. We zijn 1 team, maar met zoveel verschillende denkwijzen en ideeën, dat je het niet iedereen naar zijn of haar zin kunt maken.

Daarom is er een bestuur, deze nemen de beslissingen en mochten we er niet uitkomen dan kan ik als voorzitter deze nemen. We hebben gelukkig een sterk bestuur, allemaal zeer gemotiveerd en staan we meestal op 1 lijn.